نحوه تغییر حساب های سیستمی و مفهوم آنها
از منوی امکانات ، منوی تنظیم کدهای حسابداری را کلیک کرده تا پنجره زیر را مشاهده کنید.
در این قسمت کلیه حسابهایی که سیستم برای ثبت سندهای اتوماتیک و تهیه گزارشات خود ( مانند گزارش سود و زیان ، لیست بدهکاران ، لیست بستانکاران ، . . . ) به آنها نیاز دارد وجود دارد. نرم افزار پارسیان به صورت پیش فرض دارای کدینگ حسابداری تعریف شده ای می باشد، که در اکثر موارد نیازی به تغییر نمی باشد ولی در صورت نیاز ( با دقت فراوان و رعایت ملاحظات توسط کارشناس حسابداری ) می توانید کدینگ دلخواه خود را برای سیستم تعریف نمایید.( این امکان در نگارش های بالاتر از ساده وجود دارد) برای این منظور باید ارتباط کدهای پیش فرض را در این قسمت با کدهای سیستمی برداشته ، کدینگ پارسیان را یکی یکی حذف ، کدینگ خود را برای سیستم تعریف و در انتها دوباره کدینگ تعریف شده را به حسابهای موردنیاز در این قسمت (تنظیم کدهای حسابداری ) مرتبط بفرمایید، مراحل انجام این کار در زیر آمده است :
در مقابل هر حساب سه خانه خالی وجود دارد، از سمت چپ به ترتیب کد کل ، کد معین ، کد تفصیلی می باشد. برای تغییر حساب های پیش فرض باید :
1 - ابتدا کلید اصلاح را بزنید تا وارد حالت اصلاح شوید و حالی عدد صفر را در خانه های روبروی حساب مورد نظر وارد کرده و سپس کلید ثبت را بزنید تا تغییرات اعمال شود و ارتباط با حساب مورد نظر برداشته شود .
2 - سپس به قسمت حسابداری ، تعاریف ، تعریف حسابهای کل، معین و تفصیلی مراجعه کرده ، حال می توانید حساب سیستمی را براحتی حذف کرده و حساب مورد نظر خود را با کد جدید ایجاد نمایید. ( برای حذف حساب باید ابتدا از حذف حساب های سطح آخر شروع کرد و سپس حساب سطح بالاتر را حذف نمایید)
3 - سپس مجدد به قسمت تنظیم کدهای حسابداری وارد شوید و با زدن دکمه سه نقطه روبروی حساب ، حساب ایجاد شده را جستجو کرده و با زدن کلید Enter حساب را انتخاب نمایید.
در زیر چند حساب سیستمی پر کاربرد را برای مثال توضیح می دهیم :
صندوق: منظور همان صندوق سيستم است. كه هنگام دريافت نقدي و یا در هنگام ثبت فاكتورهاي فروش وجوه نقد به حساب این صندوق خواهند رفت. چنانچه مایل به داشتن چندین صندوق باشید می توانید آن صندوقها را به عنوان زیرمجموعه های این صندوق تعریف کنید؛ به عبارتی آن صندوقها حسابهای معین این صندوق می شوند.
بانك ها : روبروی حساب بانکها فقط کد کل مقدار داده شده ، و منظور این می باشد که بانکهای سیستم زیر مجموعه کد کل وارد شده می باشد. هنگام تعریف معین بانکها در قسمت تعریف حسابهای معین ، شماره حساب بانکی ، آدرس و تلفن بانک نیز می توانید وارد کنید .
بدهکاران (حساب های دریافتنی ) : روبروی بدهکاران به صورت پیش فرض در قسمت کد کل عدد 12 وارد شده، یعنی سیستم کل 12 را به عنوان بدهکاران تشخیص می دهد، شما می توانید حساب کل جدیدی برای بدهکاران ایجاد نمایید و کد کل آن را در این قسمت وارد کنید، از این پس سیستم آن کد جدید را به عنوان بدهکاران تشخیص می دهد. در قسمت تعریف حسابهای معین بدهکاران ، شما می توانید تلفن، آدرس ، موبایل ، سقف اعتبار، کد ملی و . . . بدهکاران را تعریف فرمایید. همچنین برای تهیه لیست بدهکاران سیستم کلیه حسابهای زیر مجموعه حساب کل بدهکاران و حساب کل بستانکاران را که مانده حساب آنها بدهکار شده باشد را استخراج می کند.